top of page

HASHÄ°MOTO HASTALIÄžI

​

Son yıllarda memleketimizde çok konuÅŸulur hale gelen Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin otoimmün hastalıklarının en yaygın olanıdır. ABD’de hipotiroidizm ve guatrın  en çok görülen nedenidir. Toplumun % 3-4 nü etkilemektedir. Türkiye’de de son 10-15 sene içinde giderek daha sık görülmektedir. Kadınlarda 3-4 kat daha fazladır. En çok 30  ve 50 li yaÅŸlarda tanı konmaktadır.

​

Genetik yatkınlık vardır ve bazı ailelerde daha sık raslanılmaktadır. Otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezine karşı bağışıklık sisteminin yanlış olarak oluÅŸturduÄŸu antikorlar olan antiperoksidaz ve antitiroglobulin antikorlar yükselir ve tiroid bezi dokusunda harabiyete yol açar. Böylece tiroid bezinde yapı bozukluÄŸu oluÅŸur ve ultrason ile bakıldığından normal tiroid bezi doku görüntüsü görülemez. Kimi zaman bu görüntü deÄŸiÅŸiklikleri gerçek nodülleri taklit eden yalancı nodül görünümü ÅŸeklinde karşımıza çıkar ve ultrasonu yapan kiÅŸiyi yanıltabilir. Tecrübeli bir göz yalancı nodülü gerçek nodülden ayırdedebilir. Zaman içinde bu yapı bozukluÄŸu tiroid homnon salgılama kapasitesinde azalmaya yol açabilir ve hipotiroidi dediÄŸimiz tiroid bezinin az çalışması hali geliÅŸir. Bu süre kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸebilir. Aylar içinde tiroid fonksiyonları tamamen kaybolabileceÄŸi gibi, ömür boyu tiroid hormonlarında hiç azalma olmayabilir de. Nadiren hastalığın baÅŸlangıcında hipertiroidi yani tiroid hormon yüksekliÄŸi oluÅŸabilir. Bu dönem genellikle geçicidir. Bütün bu süreçler boyunca tiroid bezi büyüyerek guatrojen yapı alabilir veya küçülerek atrofik hal alabilir. Hashimoto tiroiditine  B12 vitamin eksikliÄŸi ile seyreden Pernisiyöz anemi, böbrek üstü bezi yetmezliÄŸi, paratiroid bez yetmezliÄŸi, myastenia gravis, ala hastalığı (vitiligo) gibi diÄŸer otoimmün hastalıklar da eÅŸlik edebilir.

Olguların çoÄŸunda belirgin bir bulgu veya belirti yoktur. Tiroid bezi büyüklüÄŸü varsa muayenede aÄŸrısız, sert ve bez yüzeyi düzensiz olarak alınır. Atrofik tiroid bezi olması halinde muayenede tiroid dokusu küçülmüÅŸ olarak bulunur. Hastaların % 75’inde tiroid hormonları normal düzeydedir. Özellikle yaÅŸlı hastalarda olmak üzere hastaların % 20’sinde baÅŸlangıç bulgusu hipotiroidi olabilir. Olguların % 5’inden azında hipertiroidizm görülebilir.

​

Olguların % 90’ında antiperoksidaz antikor, yaklaşık % 50’sinde antitiroglobulin antikorları yüksektir. Hipotiroidi geliÅŸenlerde TSH düzeyi yüksek, serbest tiroid hormonları düÅŸük olarak bulunur.Hipotiroidi geliÅŸen hastalarda baÅŸlangıçta hiçbir belirti olmayabilir. Hipotiroidi düzeyi ilerledikçe bitkinlik, halsizlik, soÄŸuÄŸa duyarlılık gibi genel belirtilerin yanı sıra unutkanlık, depresyon, konuÅŸmada yavaÅŸlama, reflekslerde yavaÅŸlama gibi sinir sistemi bulguları, kalp hızında yavaÅŸlama, kalp zarında sıvı toplanması, kan basıncında yükselme gibi kalp ve damar sistemi bulguları, kabızlık, mide ve barsak hareketlerinde yavaÅŸlama gibi hazım sistemi belirti ve bulguları, kramplar, ciltte kuruluk ve kabalaÅŸma ile cilt altında sert ödem, saç dökülmesi, böbrek süzme fonksiyonlarında yavaÅŸlama ve buna baÄŸlı elektrolit dengesinde bozulma, adet düzensizliÄŸi, özellikle de gecikmesi ve adetlerin miktarca çok olması, cinsel istekte azalma ve sperm üretiminde azalma, demir ve vitamin B12 eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlıklar, bazal metabolizma hızında azalma ve kilo artışı görülebilir.

​

Hastalık hipertiroidi ile baÅŸlamışsa bu dönmede hafif derecede olmakla birlikte halsizlik, hiperaktivite, sinirlilik, sıcaÄŸa tahammülsüzlük, kilo kaybı, çarpıntı, kalp hızında artış, ritim bozuklukları, barsak hareketlerinde artış, iÅŸtah artışı, kemik yoÄŸunluÄŸunda azalma, aşırı hareketlilik, ellerde titreme, reflekslerde hızlanma, adet düzensizliÄŸi, sıcak, nemli, yumuÅŸak deri,fazla terleme, saç tellerinde incelme ve dökülme, tırnaklarda erime gibi belirti ve bulgular görülebilir.

​

Tedavi, Hashimoto tiroiditine neden olan otoimmün olaya yönelik deÄŸildir. Sadece hipotiroidi geliÅŸtiÄŸinde eksik üretilen tiroid hormonu yerine konulur. Bu amaçla verilen tiroid hormonu ağızdan kullanılan tablet ÅŸeklindedir ve sabahları aç karnına alınır. Emilmesinin tam olabilmesi için sonraki 30 dakika bir ÅŸey yiyip içmemek gerekir. Bazı ilaçlar (kansızlık için kullanılan demir ilaçları, mide için kullanılan bazı grup ilaçlar vb) tiroid hormon emilimini bozabileceÄŸi için birlikte alınmamalı ve ilaç düznlemesi yapabilmesi için doktore bu ilaçları kullandığı mutlaka hatırlatılmalıdır. Kan tiroid hormon düzeylerinde dalgalanma olmaması önemli olduÄŸundan ilaç almayı unutmamak ve hiçbir ÅŸekilde kan tatkikleri yapılmadan kendiliÄŸinden doz deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmamalı veya ara verilmemelidir. Ayrıca büyümüÅŸ tiroid bezine baÄŸlı bası belirti ve bulguları varsa cerrahi tedavi uygulanabilir ancak buna nadiren ihtiyaç duyulur.

​

DiÄŸer otoimmün hastalıklar gibi Hashimoto Hastalığı olanlarda da, tiroid hormon bozukluÄŸu geliÅŸmesi halinde kadınlarda yumurtlama sorunları oluÅŸturabileceÄŸi için, özellikle gebe kalmada zorlanılan kiÅŸilerde mutlaka araÅŸtırılmalıdır. Tiroid hormon bozukluÄŸu varsa, bunun düzeltilmesi için yapılacak tedavi ile gebe kalmak saÄŸlanabilir. Normalde bir kadının gebe kalması halinde, gebeliÄŸin 20. haftasına kadar anne karnındaki bebek, tiroid hormon ihtiyacını annesinden karşılar. Tiroid bezinde sorun olmayan bir anne bunu kolayca baÅŸarabilir. Ancak hipotiroidi için tedavi gören anne, bu ihtiyacı karşılayamıyacağından dolayı gebeliÄŸin öÄŸrenilmesi ile birlikte hemen tiroid hormon kontrolü yapılmalı ve gebelik boyunca hem anne hem de bebeÄŸin ihtiyacına yetecek kadar doz artırımı yapılmalıdır. Bu amaçla bu süre içinde 4-6 haftada bir tiroid hormon kontrolü yapılması gerekir. Özellikle bebek beyin geliÅŸiminin tamamlandığı gebeliÄŸin ilk 3 ayında annenin tiroid hormon düzeylerini normal sınırlarda tutmak önemlidir. Aksi takdirde gebeliÄŸin sürdürülememe tehlikesinin yanısıra bebek beyin fonksiyonlarında hafif dereceli olsa bile yetersizlikler görülebilir.

bottom of page